magyar | deutsch | english | slovenský | polski

Bogács

A községben számos szórakozási lehetőség közül választhatnak vendégeink.

Gyógyvíz
Ahogy sok más híres hazai gyógyvíz és gyógyfürdő, úgy a bogácsi története is a kőolajkutatással kezdődött. Ennek során tört fel 1955. október 9-én, közel 500 méter mélyről a 76°C-os termálvíz, amit 2001-ben gyógyvízzé nyilvánítottak. A Bogácsi Termálfürdő ezt a kiváló vizet hat gyógymedencében teszi elérhetővé látogatóinak. További medencékkel várják a gyerekeket, a strandolni vagy úszni vágyókat, így minden évszakban az egész családnak egészséges, pihentető időtöltést biztosítanak. A vendégeket 2014 nyarától új csúszdapark várja, melynek használati díját a belépőjegy ára tartalmazza.
Természeti látnivalók
A Bükk alján nemcsak az erdők és a hegyről lefutó gyors patakok szépsége vonzza a látogatókat, de az is, amit az évezredek és maga az ember a kőbe vájt: barlangok, kaptárkövek, barlanglakások és borospincék. Számos kijelölt túraútvonal segít a kirándulóknak, a gyakorlottabb túrázók pedig végigkerékpározhatnak akár a Hór-patak csodálatos völgyén is. De Bogácson maradva is megismerkedhetnek a természettel: a pincesorokon a heggyel, a horgásztónál a vízzel, a kilátónál pedig az egész környező tájjal.
Szent-Márton Templom
A község központjában áll a Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus templom, amely a helyben bányászott, faragott vöröses kőből épült. 1958-as felújításakor kerültek elő XIII. századi, román kori részletei. Gótikus stílusban a XIV. században építették át. Tornya ma is több kilométerről látszik.
Hagyományörzőház
A kiállításon a település két babakészítőjének munkái tekinthetők meg, bemutatva a népi élet jelentősebb momentumait. Az életképeket festmények teszik még teljesebbé. A babákon kívül szőttesek, hímzések, öltözetek, eszközök is gazdagítják a kiállítást.
Tájház
Bogács egyik legrégebbi, 140 éves parasztházában alakították ki a Tájházat, bemutatva a földnélküli parasztemberek életkörülményeit. Berendezésének nagy része gyűjtésből való, így a XIX. század végét, a XX. század elejét tükrözik a tárgyak. A bogácsi palóc népviselet, öltözet is megtalálható a kiállítási darabok között.
Színészliget
A Színészligetet 2009 tavaszán alakítottuk ki Hanák Zsolt ötletgazda és a település akkori polgármestere, Verhóczki Sándor kezdeményezésére. Úgy szerettünk volna emléket állítani a magyar színművészet nagyjainak, hogy az előttük tisztelgő hely mindenkor látogatható legyen.
Cserép úti pincesor
A bogácsi pincesorok évszázadosak, ennek köszönhető a különleges hangulat – az, hogy sétálni is érdemes a borházak között. Az utóbbi évek fejlesztései pedig azt biztosítják, hogy akár csak egy pohár bor, akár egy baráti beszélgetés, akár az esti szórakozás kedvéért érdemes legyen ide betérni.
Kilátó
A település fölé magasodó dombtetőn álló millenniumi kilátóból csodálatos panoráma nyílik a falura és a Bükkaljára. A millennium évében épült, hatszögletű kilátó magasságát nem lépcsők adják, hanem a domb, amire épült. Földön álló mellvédjét bogácsi kőből rakták. Még a község területén, a Tájháztól nem messze áll.
Horgásztó
A Hór völgyében fekvő Bogács másik patakja a Szoros. A Bükk lábánál, a település központjától alig 300 méterre völgyzáró gáttal szelídítették meg, és a mesterséges víztározót alkalmassá tettek a horgászatra is.
További információt Bogács honlapján találhatnak.

Copyright 2016. © Levendula Panzió Bogács